4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Ελληνικά και Ξένα

EΠIMEΛEIA: ΠANAΓIΩTHΣ TPIANTAΦYΛΛIΔHΣ
ΦΩTOΓPAΦIEΣ: REPORTER IMAGES, McKLEIN

Νέα εποχή!

Πυρετωδώς ετοιμάζεται η Ford για τη νέα χρονιά, δοκιμάζοντας μάλιστα σε πραγματικές συνθήκες αγώνα το νέο πνευματικό... παιδί του Κριστιάν Λοριό.

ΣTHN Αυστραλία η ομάδα του Μάλκολμ Γουίλσον έτρεξε με το ολοκαίνουργιο Focus RS WRC ’06, το οποίο πληρoί τις προδιαγραφές που θα ισχύουν τη νέα χρονιά. Πρόκειται για το νέο δημιούργημα του Κριστιάν Λοριό (πνευματικός πατέρας του Impreza WRC P2000 και του Focus ’03), ο οποίος φαίνεται ότι ακόμα μια φορά σχεδίασε ένα αυτοκίνητο με προδιαγραφές νικητή. Μεγάλη προσοχή έχει δοθεί στην κατανομή βάρους, συγκεκριμένα στη μεταφορά του πιο χαμηλά και προς το κέντρο του αυτοκινήτου. Για παράδειγμα, η ρεζέρβα δεν είναι τοποθετημένη μέσα, αλλά στο πίσω και κάτω μέρος του αυτοκινήτου, προστατεύεται από την ποδιά που καλύπτει όλο το κάτω μέρος του οχήματος, ενώ είναι απολύτως επίπεδη για καλύτερη αεροδυναμική. Ο κινητήρας, ο οποίος φέρει την υπογραφή της Pipo, είναι 4κύλινδρος από τη σειρά των 2λιτρων Focus παραγωγής και όχι 5κύλινδρος του ST, στο οποίο βασίζεται η ομολογκασιόν του Focus WRC. H πιο σημαντική καινοτομία αφορά την τοποθέτηση του κινητήρα με ανάποδο προσανατολισμό, ώστε η πολλαπλή και το σύστημα εξαγωγής να φεύγει κατευθείαν στο πίσω μέρος, συντελώντας με το μικρότερο μήκος του στη μείωση του συνολικού βάρους. Το κιβώτιο είναι σειριακό 5 ταχυτήτων, αλλά της Ricardo και όχι της X-Trac, όπως στο προηγούμενο μοντέλο, ενώ, ακολουθώντας τις προδιαγραφές του 2006, μόνο το κεντρικό διαφορικό είναι ενεργό. Ενδιαφέρον, παρουσιάζει ο σχεδιασμός της μπροστινής ανάρτησης, λόγω της έδρασης τού κάτω μέρους των γονάτων πιο μπροστά από την έδραση των ψαλιδιών, δίνοντας μεγαλύτερη γωνία στο αμορτισέρ. Mε αυτόν τον τρόπο έχει αυξηθεί η διαδρομή της ανάρτησης, αλλά επιτυγχάνεται πιο ακριβής μεταβολή του κάμπερ των τροχών στη φόρτιση και αποφόρτιση των τροχών. H εξέλιξη πάντως θα συνεχιστεί μέχρι τον πρώτο αγώνα του 2006 στο Mόντε Kάρλο, και βέβαια η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στη μείωση του βάρους, το οποίο στην Aυστραλία ήταν 80 κιλά μεγαλύτερο από το επιτρεπτό όριο. Eπιπλέον, στον πρώτο αγώνα του δεν έλειψαν κάποια προβλήματα νεότητας, οι επιδόσεις όμως των αυτοκινήτων άφησαν αρκετά καλές υποσχέσεις. Μάλιστα, με δεδομένη τη συμβολή του Μάρκους Γκρένχολμ στην εξέλιξη και στο στήσιμο του νέου Focus, όλα δείχνουν ότι η ομάδα του Μάλκολμ Γουίλσον έχει τα φόντα να πρωταγωνιστήσει το 2006. Μαζί του και ο ταλαντούχος Μίκο Χίρβονεν, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τη Ford για τρία χρόνια (!) και θα οδηγεί το δεύτερο Focus.

Όπως στο ποδόσφαιρο!
Οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα του 2006, το οποίο περιλαμβάνει δεκαέξι αγώνες. Σημαντικότερη αλλαγή αναμένεται το 2007, όπου η σεζόν θα διαρκέσει μόλις έξι μήνες (Ιανουάριο-Μάιο), ενώ το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους θα ξεκινήσει η πρώτη σεζόν 2007-2008 στο WRC! Όπως και στο ποδόσφαιρο λοιπόν, από το 2007 θα έχουμε να κάνουμε με περιόδους...

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2006
20-23/1 Μόντε Κάρλο (Παραγωγής)
03-05/2 Σουηδία (JWRC)
03-05/3 Μεξικό (Παραγωγής)
24-26/3 Ισπανίας (JWRC)
07-09/4 Γαλλίας (JWRC)
28-30/4 Αργεντινή (Παραγωγής)
18-21/5 Ιταλία (JWRC)
02-04/6 Ακρόπολις (Παραγωγής)
11-13/8 Γερμανία (JWRC)
18-20/8 Φινλανδία (JWRC)
01-03/9 Ιαπωνία (Παραγωγής)
22-24/9 Κύπρος (Παραγωγής)
13-15/10 Τουρκία (JWRC)
27-29/10 Αυστραλία (Παραγωγής)
10-12/11 Ν. Ζηλανδία (Παραγωγής)
01-03/12 Μ. Βρετανία (JWRC)

ΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 2006
Citroen (Kronos Team): Λεμπ, Πονς, Στολ (;), Ντιβάλ (;)
Ford: Γκρένχολμ, Χίρβονεν
Subaru: Σόλμπεργκ, ¶τκινσον, Σαραζέν
Mitsubishi: Γκάλι, Ροβάνπερα, Πανιζί (;)
Skoda: ΜακΡέι (;), Χίρβονεν (;), Μπενγκ (;)

Η χρονιά των ιδιωτών
Μπορεί οι ομάδες (πιθανότατα) να είναι μόλις πέντε το 2006, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα αυτοκίνητα θα είναι λιγότερα. Πολλές ιδιωτικές ομάδες, με Focus ’04, Xsara ’04, αλλά και 307 του οίκου Bozian, αναμένεται να συμμετάσχουν σε όλους τους αγώνες, με οδηγούς που υποστηρίζονται από ισχυρούς χορηγούς. Αξίζει να σημειώσουμε ότι όσοι οδηγοί δεν έχουν τερματίσει στην πρώτη εξάδα της τελικής βαθμολογίας του πρωταθλήματος τα τελευταία τρία χρόνια θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητα με τρία ενεργά διαφορικά! Ενδιαφέρον;

Η Citroen επιστρέφει το 2007
Πλέον είναι και επίσημο. Η γαλλική εταιρεία θα επιστρέψει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ το 2007 ως επίσημη εργοστασιακή συμμετοχή, με τη C4 WRC. Ο Γκι Φρεκλέν θα παραμείνει στο πόστο του, αναιρώντας την απόφασή του να βγει στη σύνταξη, ενώ οδηγός θα είναι ο Σεμπαστιάν Λεμπ. Ο δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 2006 θα λάβει μέρος στο WRC με ιδιωτική Xsara της Kronos μαζί με τον Χαβιέ Πονς.

Αβέβαιο το μέλλον της Skoda
¶γνωστο παραμένει τι θα κάνει η τσεχική εταιρεία το 2006, αν θα λάβει μέρος στο WRC τη νέα χρονιά και υπό ποιο καθεστώς. Η FIA έχει δώσει το πράσινο φως για να λάβει μέρος σε 13 αγώνες του θεσμού, έχοντας το δικαίωμα να βαθμολογηθεί, αλλά ο Μιουλχάιμερ ακόμα περιμένει την έγκριση του προϋπολογισμού. Εάν αυτός δεν εγκριθεί, η Skoda ενδέχεται να παρουσιαστεί ως ιδιωτική ομάδα, όπως η Kronos, έτσι ώστε να γλιτώσει το παράβολο συμμετοχής στο θεσμό ως εργοστασιακή ομάδα, το οποίο αγγίζει τα 250.000 ευρώ!

ERC
Πρωταθλητής ο Τραβάλια
Πριν από το Ράλλυ Αντίμπ, τον αγώνα όπου έπεσε και η αυλαία του φετινού ERC, o Ρενάτο Τραβάλια ήταν το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Στη Γαλλία ο Iταλός έκανε αυτό που χρειαζόταν και από την 5η θέση της Γενικής κατέκτησε τον τίτλο του Πρωταθλητή Ευρώπης για δεύτερη φορά έπειτα από το 2002. Στον αγώνα, την 1η θέση κατέκτησε ο Σεντρίκ Ρομπέρ, ο οποίος με Clio S1600 έλεγξε τους αντιπάλους του και δεν επέτρεψε στον έτερο διεκδικητή του τίτλου, Τζιανκομένικο Μπάσο (Punto S1600), να κερδίσει. Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε ο Σιμόν Ζαν Ζοζέφ επίσης με Clio.

Ράλλυ Σαν Κρισπίνο
Ατυχία εις διπλούν!
Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η προσπάθεια που έκαναν οι ¶ρης Βωβός και Λάμπρος Αθανασούλας στον τελευταίο γύρο του Ιταλικού Πρωταθλήματος Ράλλυ. Ο Έλληνας πολυπρωταθλητής, με τον «ΕΛ-ΕΜ» στο δεξί μπάκετ, αντιμετώπισε και πάλι προβλήματα με το Lancer EVO IX, με αποτέλεσμα αρχικά να χάσει χρόνο και στη συνέχεια να εγκαταλείψει. Ανάλογη ήταν και η τύχη του Αθανασούλα, ο οποίος με το Νίκο Μουζάκη δεν κατάφεραν να ευχαριστηθούν την πρώτη τους συμμετοχή με το Lancer EVO VIII, εγκαταλείποντας από πρόβλημα στο σύστημα μετάδοσης. Για την ιστορία, τον αγώνα κέρδισε ο Αντρέα Ναβάρα με Lancer ένατης γενιάς. Μια νίκη χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, αφού ο τίτλος ήδη είχε καταλήξει στα χέρια του Πιέρο Λόνγκι για δεύτερη φορά στην καριέρα του.

Με μια ματιά...
Και Lada S2000!
Η Lada παρουσίασε τη δική της εκδοχή για την κατηγορία S2000, με τον Αλεξάντερ Νικονένκο στο τιμόνι! Ο Ρώσος οδηγός τερμάτισε 3ος στο Ράλλυ Πένο της πατρίδας του, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει σε επιλεκτικούς αγώνες του Εθνικού Πρωταθλήματος της Ρωσίας το 2006.

Ο ΜακΡέι οδήγησε Punto S2000
Ο Κόλιν ΜακΡέι αποδέχτηκε την πρόσκληση της Fiat και οδήγησε το νέο Punto S2000 κατά τη διάρκεια δοκιμών στη Σαρδηνία. Ο Σκοτσέζος αποκόμισε θετικές εντυπώσεις και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να το οδηγήσει ξανά, χαρακτηρίζοντας γενικότερα τα S2000 ως «αγωνιστικά του μέλλοντος».

Υποστήριξη της Michelin σε BFGoodrich
Μπορεί η Michelin να αποχωρεί από το WRC, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα αφήσει την BFGoodrich χωρίς ουσιαστική βοήθεια. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Michelin, Εντουάρντο Μισλέν, θα παρέχουν τεχνογνωσία, ενώ θα βοηθήσουν στην εξέλιξη των ελαστικών.

Εθνική Ισπανίας
Μια αμιγώς ισπανική ομάδα που θα συμμετέχει στο WRC το 2007 θέλει να «χτίσει» ο πρώην συνοδηγός τού Κάρλος Σάινθ και νυν αγωνιστικός διευθυντής της Subaru, Λούις Μόγια. Το αυτοκίνητο θα είναι –φυσικά- Impreza, ενώ όλοι οι οδηγοί Ισπανοί. Μάλιστα, φήμες αναφέρουν ότι έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με τον Ντάνι Σόλα, ο οποίος έχει εξασφαλισμένη την υποστήριξη της ισπανικής ομοσπονδίας RACC.

Συγκινημένος ο Γκρένχολμ
Ακόμα δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ο Μάρκους Γκρένχολμ ότι η Peugeot αποχώρησε από το WRC και ότι από τη νέα χρονιά θα αγωνίζεται με διαφορετικά χρώματα. Μάλιστα, χαρακτήρισε τις στιγμές στην Αυστραλία συναισθηματικά φορτισμένες...

Στο Μεξικό το Lancer του 2006
Στη λατινική Αμερική θα παρουσιάσει η Mitsubishi το Lancer έκδοσης 2006. Η ιαπωνική ομάδα είναι και η μοναδική φέτος που αγωνίστηκε με ενεργό μόνο το μεσαίο διαφορικό, κάτι που από το 2006 θα είναι υποχρεωτικό για όλες.

Sukuki WRC;
Εντείνονται οι φήμες ότι η Suzuki θα προετοιμάσει αυτοκίνητο προδιαγραφών WRC, το οποίο και θα κάνει την πρώτη εμφάνισή του στους αγώνες το 2007. Μάλιστα, οι ίδιες φήμες αναφέρουν ότι οι Iάπωνες ήδη εξελίσσουν το αυτοκίνητο, το οποίο και θα βασίζεται στο αμάξωμα του νέου Liana που θα παρουσιαστεί στην αγορά το 2006.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΦΑΜΠΡΙΤΣΙΟ ΛΑΖΑΚΙΣ

Προτάσεις κανονισμών 2007: θέμα δημοσίων σχέσεων...
Ο τελευταίος μήνας υπήρξε αρκετά κρίσιμος για τη Formula 1, στο χώρο της οποίας, εδώ και αρκετό καιρό, σημειώνεται μια διαμάχη για τον τρόπο διακυβέρνησής της, τα όρια εξουσίας της FIA, καθώς και για την κατανομή των εσόδων (η πρόσφατη... ρήση του Έκλεστοουν σχετικά με τις αντιδράσεις των κατασκευαστών, «αν πουλάς κάτι σε ένα μαγαζί, δε σημαίνει ότι σου ανήκει», περιγράφει με άριστο τρόπο την παρούσα κατάσταση). Το σύνολο των τεκταινόμενων στο παρασκήνιο της F1 γνωρίζουν προς το παρόν (και ίσως για αρκετό καιρό ακόμη) μόνο όσοι είναι παρόντες σε συνεδριάσεις που διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Σε μερικές ανάλογες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα, πέραν της επανεκλογής του Μαξ Μόσλεϊ για ακόμη μία τετραετία (καθώς δεν υπήρξε κανένας υποψήφιος αντίπαλος), καθορίστηκε και το εγγύς μέλλον του σπορ. Αποφασίστηκε λοιπόν η νέα μορφή κατατακτήριων δοκιμών, αλλά και η επιστροφή του κανονισμού για την αλλαγή ελαστικών κατά τα pit stop (!), έπειτα από μόλις μια σεζόν εφαρμογής του κανονισμού που ήθελε τη χρήση μόνο ενός σετ ελαστικών ανά αγώνα. Η συγκεκριμένη αλλαγή πετάει στον κάλαθο των αχρήστων ένα ολόκληρο έτος έρευνας και εξέλιξης για τις εταιρείες κατασκευής ελαστικών και αυξάνει ακόμη περισσότερο τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν σε αυτόν τον τομέα κατά την προετοιμασία για την επόμενη σεζόν (κατά τα άλλα, η FIA προσπαθεί να μειώσει το κόστος...).
Ωστόσο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προσέλκυσε η πρόταση της FIA για το 2007, η οποία στοχεύει στην αλλαγή της μορφής των μονοθεσίων με δραστικό τρόπο «προς όφελος του θεάματος», καταργώντας την πίσω αεροτομή και τοποθετώντας στη θέση της δύο μικρότερες, πίσω από κάθε οπίσθιο ελαστικό. Σημειώστε επίσης ότι τα ελαστικά από το 2007 (ή 2008), όταν δηλαδή αναμένεται να ισχύσουν αυτοί οι κανονισμοί, θα είναι και πάλι σλικ και προμηθευόμενα από μία εταιρεία (με άλλα λόγια, αντίο Michelin!). Η επονομαζόμενη CDG (Centreline Downwash Generating Wing - Αεροτομή Διαμόρφωσης Kαθοδικής Πορείας Aέρα) στο κεντρικό τμήμα πίσω από το μονοθέσιο, η οποία υποτίθεται πως θα μειώνει τους επιβλαβείς για την αεροδυναμική απόδοση του επερχόμενου μονοθεσίου στροβιλισμούς, προήλθε από τη συνεργασία της FIA με την εταιρεία πληροφορικής AMD και μελετήθηκε σε υπολογιστικά συστήματα προσομοίωσης υδροδυναμικής (CFD-Computational Fluid Dynamics). «Διαφημίστηκε» δε από τον Μόσλεϊ (μαρτυρώντας την προχειρότητα με την οποία έγινε η σύλληψη της ιδέας) ως η λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η Formula 1, της δυσκολίας πραγματοποίησης προσπερασμάτων!
Για να ισχύσουν αυτές οι αλλαγές τη σεζόν του 2007, πρέπει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να περάσουν την έγκριση 8 εκ των 10 μελών του Τεχνικού Γκρουπ της FIA, το οποίο απαρτίζεται από τους τεχνικούς διευθυντές των ομάδων. Και είναι από αυτούς τους ανθρώπους (Γκάρι ¶ντερσον -πρώην Tεχνικός Διευθυντής της Jordan-, Μαρκ Χάντφορντ – πρώην αεροδυναμιστής της Jaguar) που μαθαίνουμε ότι η θαυματουργή πρόταση-λύση μοιάζει με εργασία... πρωτοετούς φοιτητή! Κατά τον ¶ντερσον, η πρόταση αυτή έχει επικεντρωθεί μόνο σε ένα μέρος του μονοθεσίου, δίχως να το αντιμετωπίζει ως σύνολο, σε υπολογιστικές προσομοιώσεις αμφίβολων δυνατοτήτων (ως προς τις παραμέτρους που έχουν συμπεριληφθεί στη μελέτη και διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην πραγματικότητα), με σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά του μονοθεσίου να μην έχουν ληφθεί υπόψη.
Δυστυχώς, αυτή η κίνηση της FIA αποτέλεσε κυρίως θέμα με πολιτικές προεκτάσεις παρά μελέτη για τη βελτιστοποίηση των συνθηκών που επικρατούν στη Formula 1, ενώ έγινε βιαστικά και απερίσκεπτα, όπως έχει συμβεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν, οδηγώντας, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, στα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Συνεχίζεται λοιπόν το παιχνίδι των εντυπώσεων, στο οποίο έρχεται να προστεθεί και αυτή η οπτικά ρηξικέλευθη λύση, προκειμένου να ενισχύσει την εικόνα της FIA έναντι των κατασκευαστών, οι οποίοι, ύστερα από εξαγγελίες ότι τα σχέδιά τους για τη δημιουργία ενός καινούργιου θεσμού προχωράνε κανονικά, έχουν σωπάσει.

Ο ¶ντριαν Νιούι στη Red Bull
O διευθυντής του τεχνικού τμήματος που παρήγαγε το ταχύτερο φετινό μονοθέσιο (τη McLaren MP4-20) και δημιουργός των μονοθεσίων που καταδυνάστευσαν τη δεκαετία του ’90 (12 Πρωταθλήματα Οδηγών και Κατασκευαστών από το 1992 μέχρι το 1999 με Williams και McLaren) αποφάσισε, έπειτα από 8 χρόνια παραμονής του στη McLaren, να αλλάξει ομάδα. Έτσι, από το Φεβρουάριο o Έιντριαν Νιούι θα αποτελεί τον Tεχνικό Διευθυντή της Red Bull, συμβάλλοντας στην εξέλιξη του μονοθεσίου του 2006, αλλά με κύρια αποστολή τη δημιουργία αυτού του 2007, στην καινούργια αεροδυναμική σήραγγα της ομάδας. Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγοι της... μετάβασής του ήταν η αναζήτηση νέων προκλήσεων και η επιθυμία του να έχει μεγαλύτερη ανάμιξη στη διαδικασία δημιουργίας μιας καινούργιας και φιλόδοξης ομάδας. Ο 46χρονος Βρετανός δήλωσε ότι τα χρήματα δεν αποτέλεσαν κίνητρο, αφού οι απολαβές στη νέα του ομάδα θα είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτές που του απέφερε η McLaren. Η Red Bull δείχνει τις προθέσεις της με αυτήν την κίνηση, καθώς αναμιγνύει μερικά από τα πιο επιτυχημένα συστατικά των τελευταίων χρόνων στη Formula 1 (κινητήρες Ferrari, Νιούι). Δε θα πρέπει να προκαλέσει έκπληξη, αν η ομάδα αποτελέσει έναν από τους διεκδικητές του πρωταθλήματος ακόμη και του 2007!

2006: οι κανονισμοί
- Χρήση V8 κινητήρων 2.400 κ.εκ. (μόνο η Toro Rosso, λόγω περιορισμένου budget, θα χρησιμοποιεί 3λιτρο V10 με περιοριστή στροφών).
- Επιστροφή του κανονισμού για τις αλλαγές ελαστικών (κάθε οδηγός έχει ανά σαββατοκύριακο στη διάθεσή του 7 σετ) κατά τον αγώνα, αλλά και τις δοκιμές.
- Νέα μορφή κατατακτήριων δοκιμών: η περίοδος 1 ώρας του Σαββάτου θα είναι από του χρόνου χωρισμένη σε τρία μέρη.
Πρώτο 15λεπτο: όλοι οι οδηγοί πρέπει να σημειώσουν χρόνο. Οι πέντε (ή έξι, αν υπάρξουν 11 ομάδες) πιο αργοί συνδυασμοί θα αποκλείονται από τη διαδικασία. Ανεφοδιασμός και αλλαγές ελαστικών ελεύθερα.
Δεύτερο 15λεπτο: επανάληψη της διαδικασίας του πρώτου 15λέπτου.
Τελευταίο 20λεπτο: οι 10 εναπομείναντες οδηγοί βγαίνουν στην πίστα και η κατάταξή τους στην εκκίνηση θα διαμορφώνεται αποκλειστικά από τους χρόνους που θα σημειώσουν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Κατά την έναρξη της διαδικασίας των δοκιμών όλα τα μονοθέσια πρέπει να έχουν στο ρεζερβουάρ την ποσότητα καυσίμου με την οποία πρόκειται να εκκινήσουν τον αγώνα. Η ποσότητα που θα καταναλωθεί στις δοκιμές θα αναπληρώνεται στο χρονικό διάστημα που παρεμβάλλεται μεταξύ του τέλους των δοκιμών και της εκκίνησης του αγώνα, ενώ θα επιτρέπονται και οι αλλαγές ελαστικών.

2006: ομάδες και οδηγοί
Οι σημαντικότερες αλλαγές προέρχονται από τη μετονομασία (λόγω αλλαγής ιδιοκτήτη) τεσσάρων ομάδων και από την ανακοίνωση της πρόθεσης μιας καινούργιας ομάδας, της Super Aguri, να εισέλθει στο πρωτάθλημα υπό την καθοδήγηση του παλαίμαχου Ιάπωνα πιλότου, Aguri Suzuki. Μερικά κομμάτια λείπουν ακόμη από το παζλ της σεζόν του 2006, η οποία μέχρι στιγμής διαμορφώνεται ως εξής:

Renault
1. Φερνάντο Αλόνσο
2. Τζιανκάρλο Φιζικέλα

McLaren-Mercedes
3. Κίμι Ράικονεν
4. Χουάν Πάμπλο Μοντόγια

Ferrari
5. Μίκαελ Σουμάχερ
6. Φελίπε Μάσα

Toyota
7. Γιάρνο Τρούλι
8. Ραλφ Σουμάχερ

Williams-Cosworth
9. Μαρκ Γουέμπερ
10. Νίκο Ρόζμπεργκ

Honda (πρώην BAR)
11. Τζένσον Μπάτον
12. Ρούμπενς Μπαρικέλο

Red Bull-Ferrari
14. Ντέιβιντ Κούλθαρντ
15. Κρίστιαν Κλιν (;)

ΒMW Sauber (πρώην Sauber)
16. Νικ Χάιντφελντ
17. Χάικι Κοβαλάινεν; Ζακ Βιλνέβ;

Midland-Toyota (πρώην Jordan)
18. Κρίστιαν ¶λμπερς
19. Τιάγκο Μοντέιρο (;)

Toro Rosso-Cosworth V10 (πρώην Minardi)
20. Βιταντόνιο Λιούτζι (;)
21. Σκοτ Σπιντ

Super Aguri-Honda
22. Τακούμα Σάτο (;)
23. ¶ντονι Ντέιβιντσον;

Σ.σ.: Όπου υπάρχει ερωτηματικό δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ο οδηγός, ενώ τα ερωτηματικά στις παρενθέσεις σημαίνουν ότι αυτή είναι η σχεδόν σίγουρη εκλογή της ομάδας.

2006: το καλαντάρι
Οι αγώνες θα παραμείνουν 19 και για το 2006.
Ημερομηνία Grand Prix
12 Μαρτίου Μπαχρέιν
19 Μαρτίου Μαλαισίας
02 Απριλίου Αυστραλίας
23 Απριλίου Σαν Μαρίνο
07 Μαΐου Ευρώπης
14 Μαΐου Ισπανίας
28 Μαΐου Μονακό
11 Ιουνίου Μ. Βρετανίας
25 Ιουνίου Καναδά
02 Ιουλίου ΗΠΑ
16 Ιουλίου Γαλλίας
30 Ιουλίου Γερμανίας
06 Αυγούστου Ουγγαρίας
27 Αυγούστου Τουρκίας
10 Σεπτεμβρίου Ιταλίας
17 Σεπτεμβρίου Βελγίου
01 Οκτωβρίου Ιαπωνίας
08 Οκτωβρίου Κίνας
22 Οκτωβρίου Βραζιλίας*

* Αναμένεται έγκριση

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔEKEMBPIOY
03-04 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ANABAΣEΩN, Aνάβαση Pιτσώνας, A.Λ.A., τηλ.: 210.6923.180, fax: 210.6923.135, http://www.ala-racingclub.gr
09-10 ΦIΛIKOΣ AΓΩNAΣ, Pάλλυ Παλάδιο, Start Line, τηλ.: 210.9812.341

ΠΩΛEITAI...
Tο Opel Corsa S1600 προδιαγραφών 2005 του Mάκη Θεργιάκη, καινούργιο, ασφάλτινο και με πολλά ανταλλακτικά. Πληροφορίες: 210.5549.363

NEA
ANABAΣH MOΣXOKAPYAΣ
Oι πρώτοι πρωταθλητές!
Mπορεί ο 7ος γύρος του Παν. Π. Aναβάσεων να συγκέντρωσε μόλις 71 συμμετοχές, αλλά οι θεατές φώναξαν «παρών», βοηθούμενοι και από την οργάνωση της Α.Λ.Α.Λ. Τον απόλυτο χρόνο της ημέρας πέτυχε, για ακόμη μια φορά, ο Λεωνίδας Κύρκος με το Escort WRC (φωτ.) της κατηγορίας Ε, κατακτώντας και τον τίτλο. Οι Κώστας Παπανικολάου και Μάριος Ξανθάκος κέρδισαν τις κλάσεις τους και κατέκτησαν τους τίτλους των κατηγοριών Α και Ν έως 2,0 λίτρα, αντίστοιχα. Στην κατηγορία Α, ταχύτερος ήταν ο Γιώργος Κορωνιός (EVO VI), ενώ στις επιμέρους κλάσεις επικράτησαν οι Στράτος Φωτεινέλης (Type-R, A/7), Ρένος Αρβανιτάκης (Swift, A/5), Βαγγέλης Τσιούρης (106 R, N/2), Παναγιώτης Κοτσίδας (106 R, N/1), Θανάσης Κουρνιάτης (Escort, E/11) και Παντελής Βασιλειάδης (AX GTI, E/10). Επόμενο και τελευταίο ραντεβού, στις 3-4 Δεκεμβρίου, στην Aνάβαση Ριτσώνας._ Ε. Δ.

AΓΩNAΣ TAXYTHTAΣ ΣEPPEΣ
¶νευ εκπλήξεων!
O πρωταθλητής Bασίλης Zάχος δεν είχε πρόβλημα να κερδίσει ακόμα ένα διπλό γύρο του Πρωταθλήματος Eνιαίου με ΜG, αυτήν τη φορά στις Σέρρες, σημειώνοντας την ένατη νίκη του σε δέκα αγώνες! Kαι στις δύο περιπτώσεις, 2ος ολοκλήρωσε ο «Aμερικάνος», που πίεσε το νεαρό πρωταθλητή, ενώ την 3η θέση μοιράστηκαν από μία φορά οι Kώστας Γκόντζος (φωτ.) και Mιχάλης Mαυροειδάκος. O Γκόντζος κατέκτησε και στους δύο αγώνες την 1η θέση μεταξύ των «Nέων», με τον Kώστα Kωνσταντίνου να ακολουθεί. Για το Kύπελλο Bόρειας Ελλάδας, στην κατηγορία 1.400-2.000 κ.εκ. επικράτησε ο Γιώργος Ξενοκώστας (Saxo), σε αυτήν έως 1.400 κ.εκ. ο Mίλτος Kαρακασίδης (Yaris), ενώ στα 2.000+ κ.εκ. ο Παναγιώτης Tσελέπης (Manta)._ Γ. Π.

Συνάντηση EΘEA-ΣOAA
Συνάντηση μεταξύ της EΘEΑ και του ΣΟΑΑ έγινε το Nοέμβριο, κατά την οποία o φορέας εκπροσώπησης των αγωνιζομένων έθεσε τεκμηριωμένα και σοβαρά προβλήματα, σκέψεις και προτάσεις των οδηγών. Tα θέματα που συζητήθηκαν ήταν σχετικά με τη διαδικασία αναγνωρίσεων στα ράλλυ, την ασφάλεια των αγώνων, την εκπαίδευση των κριτών, την προβολή των αγώνων, καθώς και με το ύψος των παραβόλων συμμετοχής. Μένει να δούμε αν και πότε θα γίνουν οι διορθωτικές κινήσεις που θα συμβάλουν και στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των αγωνιζομένων και της αρχής του σπορ. Πάντως, η απάντηση-σχόλιο της EΘEA στο δελτίο Τύπου του ΣΟΑΑ είναι προς αυτήν την κατεύθυνση, και μάλιστα δημιουργεί ερωτηματικά._ Π. T.

¶καιρη-άστοχη
Mόνο έτσι θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την επιστολή-απάντηση της A.Λ.A. στο ΣOAA σχετικά με τη διαμάχη που ξεκίνησε στο Aττικό Pάλλυ. Ένα μήνα μετά τον αγώνα και αφού είχε προηγηθεί παρεξήγηση μεταξύ λέσχης και συνδέσμου σχετικά με την ύπαρξη του «πλοηγού-ΣOAA», η A.Λ.A. απάντησε με άκομψη ανακοίνωση, η οποία την εκθέτει. Eκτός του ότι, άκαιρα, προσπαθεί να απαντήσει στα όποια λάθη παρουσιάστηκαν, εξαπέλυσε και προσωπική επίθεση προς μέλος του ΔΣ του συνδέσμου! Kρίμα, διότι αυτή η τακτική το μόνο που καταφέρνει είναι να δυσφημεί το χώρο. Έτσι, πάντως, ΔΕ θα έρθουν νέοι άνθρωποι στους αγώνες!_ Π. T.

PAΛΛY ΠAΛAΔIO
Ιστορικά, «Eνιαία» και Βωβός!
Mόνο φιλικός δε θα είναι ο τελευταίος αγώνας για το 2005. Το Pάλλυ Παλάδιο δεν προσμετρά στο Κύπελλο Ασφάλτου, αλλά κάθε άλλο παρά σε... άγευστο πιάτο θα εξελιχθεί. Τo δικό τους αγώνα για τον τίτλο στα Ιστορικά θα δώσουν οι υπέροχοι Αλέξανδρος Κίκιζας (Εscort - φωτ.) και Τάκης Σκαλτσάς, ενώ μάχη αναμένεται να γίνει ανάμεσα σε όσους συμμετέχουν τόσο στο Nissan Micra Challenge όσο και στα Cup της Peugeot. Προσθέστε τη συμμετοχή των Βωβού-«ΕΛ-ΕΜ», με το Impreza WRC της ομάδας του Καζάζ, και αντιλαμβάνεστε γιατί πρέπει να αποδεχθείτε την πρόσκληση της Start Line και να βρεθείτε στα Μεσόγεια το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου. Mε επίκεντρο τη Bάρκιζα, οι ειδικές διαδρομές θα είναι τρεις επαναλαμβανόμενες. Ουσιαστικά, πρόκειται για τις γνωστές ¶γιο Kωνσταντίνο, Πλάκα και τη -νέα- Kερατέα._ Π. T.

ERC
Στις 15-17 Σεπτεμβρίου το EKO Pάλλυ!
O ελληνικός γύρος του Eυρωπαϊκού Πρωταθλήματος Pάλλυ, το 31ο EKO Pάλλυ, θα πραγματοποιηθεί και πάλι το Σεπτέμβριο. Bέβαια, ακόμα είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τον αγώνα, ο οποίος, πάντως, δε θα αλλάξει επιφάνεια. Aς δούμε, όμως, αναλυτικά το πρόγραμμα του θεσμού.

ΠPOΓPAMMA 2006
20-23/04 Pάλλυ Mίλε Mίλια (Iταλία)
12-14/05 Fiat Pάλλυ (Tουρκία)
26-28/05 Pάλλυ Πολωνίας
23-25/06 Pάλλυ Ypres (Bέλγιο)
07-09/07 Pάλλυ Bουλγαρίας
03-05/08 Pάλλυ Bίνο ντε Mαντέιρα (Πορτογαλία)
25-27/08 Pάλλυ Mπαρούμ (Tσεχία)
15-17/09 Pάλλυ EKO (Eλλάδα)
20-22/10 Pάλλυ Aντίμπ (Γαλλία)

Προβλέψτε και Kερδίστε!
Tο ταξίδι μέσα από την ηλεκτρονική σελίδα του www.rally.gr, που διήρκεσε όσο 16 αγώνες του WRC, έφτασε στο τέλος του. Νικητής, ο Nίκος Γκέκας από την Aθήνα, που κατάφερε να συλλέξει τους περισσότερους βαθμούς. Έτσι, ο μεγάλος τυχερός, εκτός από ένα πλήρες σετ ένδυσης, προσφορά του χορηγού του διαγωνισμού, Badgemania, θα ταξιδέψει στο Pάλλυ της Σουηδίας. Ύστερα από κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του περιοδικού, παρουσία και του χορηγού τoυ «Προβλέψτε», ανάμεσα στους τριάντα πρώτους της βαθμολογίας και σε όσους συμμετείχαν σε όλους τους αγώνες του θεσμού, ο Aντώνης Mατσούκης είναι o τυχερός που επίσης θα ταξιδέψει στη Σουηδία και, βέβαια, θα εφοδιαστεί με ρουχισμό από την Budgemania για τις κρύες συνθήκες του αγώνα. Mείνετε συντονισμένοι στο www.rally.gr. Ο διαγωνισμός «Προβλέψτε και Kερδίστε» συνεχίζεται και το 2006, πάντα μαζί με τη Badgemania του Τάκη Γεωργακόπουλου._ Π. Τ.

WTCC
Το στέμμα στον Πριό
Μετά τον περσινό θρίαμβο στο ETCC, ο ¶ντι Πριό έγινε ο πρώτος πρωταθλητής στη νεότερη εποχή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Tουρισμού. Παρά το γεγονός ότι ήταν... ό,τι πιο γρήγορο στους στενούς δρόμους του Μακάο, ο Βρετανός απέφυγε το κυνήγι της νίκης στους δύο αγώνες, προς όφελος των Φαρφούς και Χούιζμαν. Η αυτοσυγκράτησή του ανταμείφθηκε με δύο 2ες θέσεις, τη στιγμή που οι έτεροι διεκδικητές, Φαμπρίτσιο Τζιοβανάρντι και Ντιρκ Μιούλερ, καταστράφηκαν. Ο οδηγός της Alfa Romeo έχασε τον έλεγχο της 156, σβήνοντας τα όνειρά του στις μπαριέρες, ενώ ο άσσος της BMW δέχτηκε ένα φαινομενικά αθώο χτύπημα από το Chevrolet του Λαρίνι, που, όμως, ήταν αρκετό για να καταστρέψει ένα ημιαξόνιο στην 320. Έτσι, ο Μιούλερ βρέθηκε εκτός βαθμών στον πρώτο αγώνα και, εν τέλει, εκτός πίστας στο δεύτερο, αφού οι επισκευές των μηχανικών της Schnitzer στην ανάπαυλα αποδείχθηκαν ανεπαρκείς.

GP Masters
Με το δεξί!
Πρώτο δείγμα θετικό για το GP Masters, το θεσμό που φιλοδοξεί να αναβιώσει μάχες του παρελθόντος ανάμεσα σε βετεράνους οδηγούς της Formula 1. Ο «πιλοτικός» αγώνας στο Κιαλάμι της Νότιας Αφρικής εξελίχθηκε σε επική μάχη ανάμεσα στους Νάιτζελ Μάνσελ και Έμερσον Φιτιπάλντι, με τελικό νικητή το δημοφιλή Βρετανό. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Ρικάρντο Πατρέζε, που αντιστάθηκε στην πίεση του αειθαλούς Αντρέα Ντε Τσέζαρις, ενώ ακολούθησαν οι Γουόργικ, Στουκ, Ντάνερ και Λάμερς. Πλέον, η προσοχή των οργανωτών στρέφεται προς την προετοιμασία πλήρους πρωταθλήματος τη νέα χρονιά.

Με μια ματιά
Εντυπωσίασε στην ιταλική F3 o Ηλίας Παπαηλίας, σημειώνοντας στα προκριματικά του πρώτου αγώνα τον 3ο χρόνο, ενώ σε αυτά του δεύτερου πάλεψε για την pole position, σημειώνοντας, τελικά, το 2ο χρόνο.
Tην αποχώρησή της από το WTCC τo 2006 ανακοίνωσε η Alfa Romeo.
Η Γαλλία συνέχισε την προέλαση της στο A1GP, με δύο ακόμη νίκες, στην Αυστραλία.
Ο Τζάστιν Γουίλσον πήρε τη δεύτερη νίκη του εφέτος στα Champ Cars στο Μεξικό.
Οι Κόλαρντ και Μπούγιον εξασφάλισαν τον τίτλο του LMES, με τη νίκη τους στην Τουρκία.
Ο Λιούις Χάμιλτον, μετά τον τίτλο στην Ευρωπαϊκή F3, έσπασε τα χρονόμετρα στις πρώτες δοκιμές του στην GP2.